Încărcare
Ultima versiune creată 1991 și actualizată în 2003 necesită o amplă revigorare și corecții de natură să garanteze separarea deplină și reală a puterilor în stat.
Primul pas al separării puterilor în stat trebuie să fie: alegerea în scrutine separate a puterii legislative, a puterii executive și a puterii administrative. Pe această cale se va asigura independența sporită a justiției. Este necesar ca exprimarea „Judecător propus de partidul ...” să dispară! Președinții principalelor instanțe judecătorești, Înalta Curte de Casație și Justiție și Curtea Constituțională trebuie să fie independenți de orice altă formă de conducere politică sau executivă și să fie aleși de cetățeni. Alături de judecători, Avocatul Poporului și Procurorul General al României trebuie să devină elemente cheie reale în apărarea cetățenilor români. Alegerea acestora prin vot asigură această independență.
Este necesară o corecție majoră și în zona puterii executive! Alegerea Președintelui, ca parte a puterii executive, este cel mult un sfert de pas. Puterea executivă include și Guvernul. Considerăm că Guvernul trebuie să pună în aplicare legile emise de puterea legislativă într-o manieră care să funcționeze independent de partidele politice. Numai în acest fel se poate garanta dispariția numeroaselor ordonanțe de urgență, care au ajuns să fie formă uzuală de legiferare. De aceea alegerea prin vot a Primului-Ministru și a întregii sale echipe asigură o formă de independență deplină față de clasa politică.
În vederea atingerii acestui obiectiv: