Încărcare
În vederea relansării dezvoltării reale și raționale a economiei României, se impune adoptarea unei legi de înființare și organizare a Consiliului Național de Prognoză și Strategie (CNPS) prin care să se stabilească atribuțiile, structura organizatorică şi modul de funcționare a acestei instituții centrale de optimizare a administrării sectoarelor strategice ale economiei naționale.
Consiliul Național de Prognoză și Strategie va avea ca atribuții:
CNPS, ca instituție centrală a administrației de stat, va asigura înfăptuirea unitară a politicii statului în domeniul dezvoltării raționale a economiei naționale, cu o grupare optimă și o stabilire a numărului de sectoare strategice strict necesare şi o raționalizare a resurselor alocate.
În scopul îndeplinirii atribuțiilor ce-i revin, CNPS va colabora cu ministerele, celelalte instituții centrale şi locale, funcționând ca structură de sine stătătoare în subordinea Guvernului.
În acest sens, CNPS va prezenta Guvernului date şi informații asupra economiei, va indica disfuncțiile existente constatate și va propune soluții pentru înlăturarea acestora, va întocmi Proiectul Național de Dezvoltare, și va urmări, coordona şi controla derularea activităților sectoarelor economice strategice cuprinse în cadrul acestuia, și armonizarea cu planurile complementare prezentate de ministere şi instituții.
Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, CNPS va avea dreptul să ceară de la orice entitate națională date, informații, studii şi alte materiale necesare la elaborarea Proiectului Național de Dezvoltare.
CNPS va fi condus de un președinte, care să dețină şi funcția de vicepremier al Guvernului, și de un vicepreședinte numit dintre titularii ministerelor economice.
La ședințele CNPS pot fi invitați reprezentanți ai unor instituții interesate în examinarea problemelor supuse dezbaterii, precum și diverși specialiști.